Најнови информации

Пет тренинзи за имплементација на Законот за заштита на укажувачите

Во текот на мај и јуни 2018 година, Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ ќе одржи пет тренинзи во Битола, Штип, Тетово и Скопје на тема „ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА УНИВЕРЗИТЕТИТЕ ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА УКАЖУВАЧИТЕ КАКО АЛАТКА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА КОРУПЦИЈАТА ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА“. Тренинзите се наменети […]

INTERNATIONAL CONFERENCE ON CORRUPTION IN HIGHER EDUCATION

Program Committee of the Conference Prof. Patrick Schmidt, Macalester Colledge (USA) Prof. Thomas H. Speedy Rice – Washington and Lee University (USA) Prof. Uglijesa Zvekic – Universita Roma Tre (Italy) Asst. Prof. Suncana Roksantic Vidilicka – Sveuciliste u Zagrebu (Croatia) Assoc. Prof. Besa Arifi – South East European University (Macedonia) Asst. Prof. Sandra Radenović, University […]

Пет приватни универзитети ја потпишаа декларацијата

Во периодот февруари – март 2018 година, пет акредитирани приватни универзитети ја потпишаа Декларацијата за „Универзитет без корупција“. Покрај сите јавни универзитети во Република Македонија, оваа декларација ја потпишаа и Првиот приватен Европски Универзитет Република Македонија, Првиот приватен ФОН Универзитет, Меѓународниот Балкански Универзитет, Меѓународниот универзитет Визион – Гостивар и Универзитет Американ Колеџ Скопје. Со тоа, […]

Сите новости и информации
Универзитети
12
Настани
7
Учесници
203

Потписници на декларацијата

Нашиот тим

Што изјавија

„Законот за заштита на укажувачите е само една правна можност која креира механизми за борба против корупцијата. Факт е дека е потребен системски пристап кој ќе овозможи превентивно делување заради создавање антикорупциски амбиент кој или ја исклучува можноста за корупција или ја чини до толку казнива и неисплатлива, што тешко дека некој ќе се одлучи за неа“

Д-р Рената Дескоска Mинистер за образование и наука на Република Македонија

„Борбата против корупцијата бара посветеност на сите фактори во општеството, а неопходни се јасни правила и процеси кои ќе промовираат интегритет, како потреба од транспарентност и одговорност.“

Михаела Шварцер-Блум Заменик - Амбасадор на САД во Македонија

„Свесни сме за нашата обврска која ја имаме, зашто универзитетот не е само место во кое нашите студенти се стекнуваат со професионални компетенции туку универзитетот е средна која ги обликува моралните и етичките стандарди и поглед кон светот на овие млади луѓе.“

проф. д-р Никола Јанкуловски Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје

„Заштитата на студентите од корупција е важен јавен интерес. Приоритет на секое опшество е да ги заштити овие млади луѓе од корупција.“

 

проф. д-р Хазир Положани проректор на Државниот универзитет во Тетово