Зборник на трудови „Корупција, високо образование и свиркачи“

Posted

На крајот на септември 2018 година од печат излезе Зборникот на трудови „Корупција, високо образование и свиркачи“ (Corruption, Higher Education and Whistleblowers) од Меѓународната конференција која се одржа на 11 септември 2018 година на Универзитетот на Југоисточна Европа. Објавен на англиски јазик, во издание на Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ од Скопје, […]

Одржана меѓународна конференција за корупција во високото образование

Posted

На 11 септември 2018 г. на Универзитетот на Југоисточна Европа се одржа Меѓународната конференција „Корупцијата и високото образование“ во организација на Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ. На конференцијата учествуваа 25 професори и истражувачи од регионот на Југоисточна Европа кои презентираа трудови поврзани со актуелната состојба и трендови во врска со корупцијата во […]

Меѓународна конференција „Корупцијата и високото образование“ – 11.09.2018 год.

Posted

Меѓународната конференција „Корупцијата и високото образование“ со посебен фокус на примената на Законот за заштита на укажувачите ќе се одржи на Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје на 11 септември 2018 година. Програмата на конференцијата може да ја преземете тука.

Пет тренинзи за имплементација на Законот за заштита на укажувачите

Posted

Во текот на мај и јуни 2018 година, Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ ќе одржи пет тренинзи во Битола, Штип, Тетово и Скопје на тема „ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА УНИВЕРЗИТЕТИТЕ ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА УКАЖУВАЧИТЕ КАКО АЛАТКА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА КОРУПЦИЈАТА ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА“. Тренинзите се наменети […]

INTERNATIONAL CONFERENCE ON CORRUPTION IN HIGHER EDUCATION

Posted

Program Committee of the Conference Prof. Patrick Schmidt, Macalester Colledge (USA) Prof. Thomas H. Speedy Rice – Washington and Lee University (USA) Prof. Uglijesa Zvekic – Universita Roma Tre (Italy) Asst. Prof. Suncana Roksantic Vidilicka – Sveuciliste u Zagrebu (Croatia) Assoc. Prof. Besa Arifi – South East European University (Macedonia) Asst. Prof. Sandra Radenović, University […]

Пет приватни универзитети ја потпишаа декларацијата

Posted

Во периодот февруари – март 2018 година, пет акредитирани приватни универзитети ја потпишаа Декларацијата за „Универзитет без корупција“. Покрај сите јавни универзитети во Република Македонија, оваа декларација ја потпишаа и Првиот приватен Европски Универзитет Република Македонија, Првиот приватен ФОН Универзитет, Меѓународниот Балкански Универзитет, Меѓународниот универзитет Визион – Гостивар и Универзитет Американ Колеџ Скопје. Со тоа, […]

Потпишана Декларација за универзитет без корупција

Posted

Во Ректоратот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на 18 декември 2017 година беше потпишана Декларацијата за универзитет без корупција од страна на  ректорите на јавните универзитети во Република Македонија. Со декларацијата ректорите се обврзаа на спроведување на Законот за заштита на укажувачите и генералната превенција на корупцијата на универзитетите Покрај ректорот на УКИМ, проф. […]

Назначено овластено лице за прием на пријави на Универзитетот „Св. Апостол Павле“

Posted

Една недела по потпишувањето на Декларацијата за универзитет без корупција, ректорот на Универзитетот за информатички науки и технологии ,,Св. Апостол Павле’’ – Охрид, проф. д-р Нинослав Марина донесе одлука за назначување на д-р Дијана Цапеска Богатиновска како овластено лице за прием на пријави од укажувачи на Универзитетот за информатички науки и технологии ,,Св. Апостол Павле’’ […]